آموزش کار با صفحه ریزمتره در متره و برآورد با نرم افزار تکسا

  • یکشنبه ۱۴ خرداد ۱۴۰۲
  • بازدید ۱۵۳ نفر

تصویر Learning-how-to-work-with-a-computer-screen-1936

آموزش کار با صفحه ریزمتره در متره و برآورد با نرم افزار تکسا

جهت آموزش کار با صفحه ریزمتره در متره و برآورد با نرم افزار تکسا ابتدا با انتخاب کلید “ریزمتره” می توانید احجام هر پروژه یا هر عملیات مورد نظر را انتخاب و با آیتم های هر فهرست بها مطابقت داده و وارد نمایید که علاوه بر احجام کاری، می توانید مشخصات کامل تری برای هر آیتم در قسمت شرح عملیات یا ملاحظات مطابق شکل زیر بنویسید.

تصویر Learning-how-to-work-with-a-computer-screen-1936

برای شروع کار با فرم ریز متره می توانید ابتدا موقعیت های پروژه را تعریف نمائید. همانطور که ملاحظه می کنید یک کمبو برای این منظور در بالای فرم ریزمتره با عنوان موقعیت قرار داده شده است. با کلیک روی دکمه “سه نقطه” موجود در فیلد موقعیت، وارد فرم ایجاد موقعیت ها می شوید و می توانید عملیات درج، حذف و ویرایش را روی موقعیت ها انجام دهید. برای دیدن آیتم ها به تفکیک دفترچه فهرست بها، روی دکمه “سه نقطه” داخل کادر قرمز رنگ کلیک نمایید.

موقعیت ها

یکی از فواید تعریف موقعیت ها نظم دادن به چیدمان آیتم ها و محل اجرای آنها می باشد به این صورت که با انتخاب هر موقعیت می توانید لیست آیتم های موجود آن را ملاحظه نمائید. علاوه بر این می توانید همراه با تعریف هر موقعیت ضریب یا ضرایبی (حداکثر ۳ ضریب) را برای آن، همراه با عنوان تعریف کنید. این ضریب فقط به آیتم های همان موقعیت اعمال می شوند.

تصویر Learning-how-to-work-with-a-computer-screen-1936

در فرم موقعیت ها با کلیک روی “+” می توانید ردیف های جدیدی را اضافه کنید.

منوی فرم فعالیت ها

در منوی فرم فعالیت ها با کلیک روی کلید به شکل دوربین در شکل بالا، فرم زیر باز می شود.

تصویر Learning-how-to-work-with-a-computer-screen-1936

در این فرم می توانید بر مبنای نام موقعیت عمل جستجو را روی لیست موقعیت ها انجام دهید. با کلیک روی “فلش” می توانید این لیست را ردیف بندی نمایید، زمانی که بخواهید ترتیب موقعیت ها را در ریزمتره با توجه به ترتیب دلخواهتان تغییر دهید کافی است در این جدول شماره ردیف را بر اساس اولویت آنها و ترتیب مدنظرتان وارد کنید تا بعد از این در کمبوی موقعیت ها نیز چیدمان آنها براساس شماره گذاری شما باشد. در جدول موقعیت ها سه ضریب مشاهده می کنید که می توانید در صورت تمایل هر کدام را تکمیل نمائید.

برای سفارشی کردن موقعیت ها در اعمال ضرایب می توانید هر یک از این ضرایب را علاوه بر تکمیل، به هر یک عنوان خاصی نیز اختصاص دهید که ضرایب توصیفی تان دارای عنوان نیز باشد. برای این کار کافی است روی ضرایب کلیک راست کرده و با ظاهر شدن فرم زیر می توانید عنوان مورد نظر را تایپ کنید.

تصویر Learning-how-to-work-with-a-computer-screen-1936

با زدن آیکون “فلش ارتفاع” موجود در قسمت بالای فرم موقعیت ها، فرم ضرایب ارتفاع و طبقات باز می شود که می توانید این ضرایب را که عموماً به موقعیت خاصی تعلق می گیرد را برای هر موقعیت محاسبه کنید. بعد از تعریف و انتخاب هر موقعیت می توانید آیتم ها را همراه با احجام کاری وارد کنید. برای اضافه کردن آیتم کافی است ابتدا کد فهرست بها را در جدول ریزمتره وارد کرده و با زدن Enter، اشاره گر با توجه به اثر واحد آیتم، روی ستون عملیات می رود و می توانید شرح عملیات آیتم را وارد نمائید.

در صورت تکمیل این فیلد (یا خالی گذاشتن آن) با زدن Enter، اشاره گر به ترتیب روی ستون های تعداد، طول، عرض، ارتفاع و وزن حرکت می نماید و در انتها روی ستون ملاحظات قرار می گیرد که می توانید شرح ملاحظات آیتم را در این فیلد وارد کنید.

نکته:

لازم به ذکر است که حرکت اشاره گر روی ستون های طول، عرض و ارتفاع به صورت خودکار و اتوماتیک می باشد. یعنی با توجه به واحد کار هر آیتم اثر واحد آن نیز برای سیستم تعریف شده و اشاره گر فقط روی ستونهای مورد نیاز، حرکت می کند. سپس مقدار آن را از کاربر درخواست می کند و در نهایت از حاصلضرب خطی تعداد و واحدهای هر آیتم، جمع جزئی محاسبه می شود، در صورتیکه کلید “اثرواحد” موجود در قسمت پایین صفحه ریز متره، را خاموش کنید (با کلیک کردن) این امکان در سیستم از بین می رود و باید به طور دستی اثر واحد مورد نظرتان را برگزینید. در صورتی که در فرم ریزمتره و در یک موقعیت چند بار یک آیتم را که در عملیات مختلفی با مقادیر متفاوتی انجام شده اند وارد نمائید.

به هر یک از آنها یک زیر ردیف تعلق می گیرد یعنی شماره ردیف ثابت و شماره زیر ردیف ها متغیر می باشد که تعداد دفعات مکرر آیتم ها را نشان می دهد. با راست کلیک روی سمت راست فرم ریزمتره می توانید عملیاتی نظیر اضافه کردن آیتم زیر ردیف جاری، حذف ردیف انتخاب شده، کپی به حافظه و خواندن از حافظه و نقل به را انجام دهید. در فرم ریزمتره با راست کلیک روی هر سطر و انتخاب گزینه نقل به، پنجره ای باز می شود که می توانید در باکس مربوطه آیتم هایی را اضافه نمائید و سپس دکمه تأیید را بزنید.

قبل از بستن این پنجره می توانید هر چک باکس طول، عرض، ارتفاع و غیره را فعال یا غیر فعال کنید. با این کار یک رابطه ای بین آیتم های اضافه شده از طریق المانهای انتخاب شده بوجود می آید. یعنی مقادیر هر یک از المانهای انتخاب شده از آیتم اصلی به آیتم های اضافه شده اختصاص می یابد و بعد از این عمل هم با تغییر هر یک از این مقادیر در آیتم اصلی، عیناً به آیتم های جدید منطبق می شود و لحاظ می گردد.

این عمل در زمانی که چندین آیتم مرتبط با یک مقدار مشابه انجام شده اند بسیار کارا می باشد. بدین صورت که می توانید متره یک آیتم را انجام دهید و به بقیه آیتم ها انتقال دهید.

تصویر Learning-how-to-work-with-a-computer-screen-1936

درضمن برای نوشتن فرمول برای هر یک از قسمت های احجام آیتم می توانید برروی کلید “fx” موجود در بالای پنجره موقعیت ها کلیک کنید تا در فرمول نویسی فرمول مربوطه را وارد کنید.

تصویر Learning-how-to-work-with-a-computer-screen-1936

لازم به ذکر است که این فرم نیز از جمله فرم هایی است که برای کار با فرم زیرین احتیاجی به بستن آن نیست. یعنی با حرکت روی آیتم های ریزمتره بدون بستن فرم فرمول، می توانید فرمول های نوشته شده همان ردیف را مشاهده کنید و تغییر دهید. جهت اضافه کردن آیتم به فرم ریزمتره علاوه بر ورود مستقیم آیتم در جدول ریزمتره می توانید از فرم فهرست بها نیز استفاده نمائید.

برای این کار کافی است آیکون فهرست را که در بالای صفحه اصلی ریز متره و کنار اشتال قرار دارد کلیک کرده و در فرم باز شده با گزینش هر فصل آیتم های مورد نظرتان را انتخاب کنید و به فرم ریزمتره اضافه نمایید و در اتمام کار مقادیر آنها را در داخل فرم ریزمتره وارد کنید.

تصویر Learning-how-to-work-with-a-computer-screen-1936

درصورت  کار با فرم فهرست بها می توانید ابتدا ردیف های مورد نیازتان را انتخاب نمایید و سپس با استفاده از آیکون نشان داده شده در شکل بالا آنها را به ریزمتره انتقال دهید. آیتمها را می توان به صورت فقط انتقال و آیتم ها + مرتبط  انتقال داد. در فرم فهرست بها بر اساس موارد مختلفی می توانید فیلترینگ را انجام دهید، موارد همچون نام دفترچه یا نام فصل، نوع آیتم و نیز پایه هر یک از آنها، با انتخاب هر فهرست بها یا انتخاب هر یک از فصول آن نام آیتم های مربوطه نمایان می شود.

در حالت نوع آیتم ها می توانید فیلترینگ را بر اساس عادی یا ستاره دار بودن آیتم ها فیلتر کنید و در نهایت می توانید با انتخاب پایه یا پروژه فهرست بهای هر کدام را ملاحظه کنید. با انتخاب پایه، آیتم های فهرست بهای پایه سیستم را مشاهده می کنید که همراه با فهرست بها منتشر شده اند و اطلاعات پایه ای برنامه می باشند ولی با انتخاب پروژه تنها آیتم هایی را که در پروژه وارد نموده اید به همراه کدهای مرتبطشان ملاحظه می کنید.

از قسمت سمت چپ و بالای فرم فهرست بها می توانید به ترتیب از چپ به راست، با استفاده از آیکون “جستجو” عملیات جستجو را انجام داده، فایل تصویر فهرست بهای جاری بدون کدهای فهرست بها را مشاهده کنید و ملاحظات و نیز تعریف متغیر برای تابع تبدیل کدهای مرتبط آیتم را بنویسید.

در فرم ریزمتره آیتم ها را می توان به چند دسته تقسیم نمود

۱- آیتم های عادی

آیتم هایی که در فهرست بها موجود هستند و دارای شرح کامل، بهای واحد، واحد کار و غیره می باشند.

۲- آیتم های ستاره دار و فاکتوری

آیتم هایی که در فهرست بها نمی باشند یا در اطلاعات فهرست بهایی آنها تغییراتی اعمال شده است را می توانید به عنوان آیتم ستاره دار تعریف کنید.

برای این آیتم ها می توانید مانند آیتم های عادی شرح آیتم، بهای واحد، واحد کار و غیره تعریف کنید.

تفاوتی که بین آیتم های ستاره دار با فاکتوری وجود دارد، در گزارش های ۴۹۵۱ است به این صورت که آیتم های فاکتوری در آن محاسبه نمی شوند و با تعریف آیتم های فاکتوری نتیجه آن را در فرم دفترچه ها می بینیم ولی در صورتی که در فرم فصول، ستون جداگانه ای به نام ستاره دار برای آیتم های ستاره دار پروژه ها تعریف شده است.

۳- آیتم های ستاره دار مبنای قرارداد

می توانید با تعریف آیتم های ستاره دار مبنای قرارداد یعنی با فعال نمودن چک باکس های ” ستاره دار” و “مبنای قرارداد” در پایین فرم ریزمتره، ضرایبی که به آیتم های عادی اعمال می شوند را در آیتم های ستاره دار نیز اعمال نماید.

همانطور که از عنوان چک باکس مشخص است، آیتم های ستاره دار در حین و مبنای قرارداد پیش بینی شده اند بنابراین ضرایب آیتم های عادی به آن اعمال می شود.

۴- فاقد تعدیل

در این آیتم تعدیل محاسبه نمی شود یعنی اگر در فرم پیما ن گزینه ” فاقد تعدیل” در پایین فرم را فعال نمائید تعدیل محاسبه نخواهد شد.

۵- مجازی

این آیتم ها فقط جنبه نوشتاری دارند و فقط در ریزمتره نوشته شده و به فرم های خلاصه متره و برگه مالی منتقل و محاسبه نمی شوند.

برای تعریف آیتم مجازی کافی است چک باکس موجود در جدول ریزمتره با عنوان ” م ” را فعال کنید.

تذکر

در قسمت فیلترینگ ریزمتره با انتخاب هر نوع از آیتم ها از کمبوی مربوطه می توانید لیست را فیلتر کنید.

توجه داشته باشید که با اعمال هر نوع فیلترینگ روی فرم ها می توانید گزارش مربوط به آن را نیز از فرم گزارشات مشاهده کنید.

نکته

برای تغییر فهرست بها و انتخاب فهرست دیگر برای ورود اطلاعات کافی است تا از کمبوی فهرست بها نام دفترچه مورد نظرتان را انتخاب کنید و دوباره طبق روال ذکر شده به ورود اطلاعات بپردازید

کدهای مرتبط در ریزمتره (اضافه بها- کسر بها)

در فرم ریزمتره با کلیک روی هر ردیف می توانید کدهای مرتبط آن آیتم را ملاحظه کنید (پایین فرم سمت چپ).

در این جدول علاوه بر کد آیتم و شرح آن می توانید تابع تبدیل و فیلد تأثیر آن را مشاهده کنید.

یعنی می توانید تابع آیتم مرتبط را در مقدار یا مبلغ آیتم اصلی اعمال کنید و به فرم ریزمتره اضافه نمائید.

برای اضافه کردن کد مرتبط یا روی سطر آن دابل کلیک کنید یا دکمه سبز رنگ فلش را بزنید، در هر حالت یک منو با دو آپشن اضافه (فقط کلی) و اضافه (جزئی و کلی) نمایان می شود.

اضافه (فقط کلی)

با انتخاب این حالت آیتم مرتبط تنها مقدار کلی آیتم اصلی را می گیرد و حتی اگر آیتم اصلی چندین زیر ردیف داشته باشد باز هم یک ردیف برای کد مرتبط اضافه می شود که مقدار جزئی آن از جمع تمام زیر ردیف های آیتم اصلی استخراج می شود.

اضافه کلی و جزئی

یعنی به ازای هر ردیف از آیتم اصلی یک کد مرتبط معین با همان طول و عرض و ارتفاع (جمع جزئی) به فرم ریزمتره اضافه می شود.

تذکر

در این فرم بین آیتم اصلی و کد مرتبط، لینکی موجود می باشد که با حذف یک آیتم اصلی تمام کدهای مرتبط آن نیز حذف می شوند و نیز با تغییر در مقدار آیتم اصلی، مقدار آیتم مربوطه نیز تغییر می کند.

در نهایت با کلیک روی هر سطر کد مرتبط، در باکس آیتم اصلی ( در بالای جدول کدهای مرتبط) کد آیتم اصلی و ردیف آن را مشاهده می کنید.

اگر در مقدار یک کد مرتبط تغییری را ایجاد نمائید در کنار این عنوان علامت “#” آورده می شود و این علامت عنوان کننده تغییراتی در کد مرتبط می باشد.

نکات مهم

  • امکان تعریف موقعیت و اختصاص ضرایب خاص به هر موقعیت
  • امکان اضافه کردن آیتم به صورت دستی یا با استفاده از فهرست بها
  • امکان تعریف آیتم های ستاره دار و امکان انتخابی کردن تنظیمات این فرم برای سایر آیتم های ستاره دار
  • امکان رسم تصویر برای آیتم و نمایش آن در فرم گزارشات
  • امکان اضافه کردن کدهای مرتبط به فرم ریز متره
  • وجود ارتباط مستقیم بین آیتم های اصلی و کدهای مرتبط با آنها
  • امکان فرمول نویسی برای هر یک از پارامترهای ورودی آیتم ها
  • دسترسی به فهرست بهای پایه و مشاهده اطلاعات فهرست بهایی هر آیتم با کلیک روی ردیف آنها
  • دسترسی آسان به جدول اشتال و استفاده از اطلاعات و انتقال محاسبات به ریزمتره
  • امکان استفاده از راست کلیک برای مواردی از قبیل کپی و دریافت و امکانات اضافی و کاربردی دیگر
  • امکان اضافه کردن آیتم های ستاره دار و فاکتوری
  • امکان تعریف آیتم های مجازی و یا آیتم های فاقد تعدیل ( مانند فاکتوری ها )
  • امکان مانور عملیاتی روی ستونهای طول و عرض و ارتفاع با توجه به اثر واحد که از واحد کار تبعیت می کند
  • امکان تغییر نام ستون های ریز متره با انجام راست کلیک روی نام هر یک
  • دسته بندی آیتم ها براساس تعریف موقعیت ها و نیز فعالیت ها ( فعالیت روشن )
  • اختصاص هر فعالیت به هر یک از آیتم ها ( فعالیت روشن )

رفع اشکال

۱- در یکی از ستون های ریز متره که حرف (م)  قابل اضافه کردن است، چه عملکردی دارد؟

جواب) منظور از ستون (م) همان مجازی کردن یک آیتم است. در صورتی که ستون (م) مربوط به یک آیتم تیک خورده باشد آن آیتم در محاسبه خلاصه متره و به تبع آن در فرم های مالی و غیره شرکت نمی کند.

۲- حذف کامل یک شماره آیتم در پروژه به چه صورت انجام می شود؟

جواب) برای حذف کامل یک شماره آیتم به نحوی که از فرم ریزمتره، خلاصه متره و مالی و آنالیز و کلاً از فهرست پروژه حذف شود، باید در برگه مالی ردیف مربوط به آن آیتم را انتخاب نموده و با کلیک راست کردن گزینه حذف کامل را انتخاب کنید.

۳- به چه صورت می توانیم برای یک آیتم خاص فرمول واردکنیم؟

جواب) امکان نوشتن فرمول برای یک آیتم در ریزمتره، خلاصه متره و برگه مالی از طریق انتخاب آیکون (f(x موجود در همان فرم فراهم است.

در قسمت مربوطه می توانید برای جمع جزئی فرمول خود را وارد کنید، فرمول ثبت شده در گزارش نمایش داده خواهد شد.

۴- چگونه می توانیم تعداد و مقادیر مربوط به یک آیتم را به آیتم های دیگر نیز اعمال نماییم؟

جواب) آیتم موردنظر را انتخاب کرده و با کلیک راست روی آن و زدن نقل به / از و انتخاب نقل به آیتمهای، آیتم های مورد نظر را وارد و تایید نمایید.

آیتم های وارد شده به لیست ریزمتره با همان ابعاد اضافه می شوند.

۵- اگر ملاحظات چند آیتم یکسان باشد چه کاری باید انجام داد تا نیاز به ورود اطلاعات تکراری نباشد؟

جواب) در لیست کمکی که در منوی ابزار وجود دارد شرح ملاحظات را وارد می کنیم و با کلیک بر روی آیتم مورد نظر و زدن فلش سبز، شرح مربوطه به آن ردیف اضافه می شود.

در حالت عکس آن با کلیک راست بر روی یک آیتم و انتخاب انتقال به لیست کمکی شرح عملیات یا ملاحظات آن آیتم را جهت استفاده در آیتمهای دیگر به لیست کمکی منتقل کنیم.

۶-  روش کپی کردن چند ردیف از ریز متره یا برگه مالی یک پروژه به پروژه دیگر چگونه است ؟ (به شرط باز بودن پروژه مبدا و مقصد)

جواب) می توانید با کلیک راست نمودن بر روی ردیفهای مورد نظر یک یا چند ردیف را انتخاب کرده و از یک پروژه به پروژه دیگر کپی نمایید.

تذکر : کپی ردیفها باید هم جنس باشند یعنی ریز متره را نمی توان در برگه مالی کپی نمود.

۷- روش اضافه نمودن آیتم فاکتوری در نرم افزار تکسا چگونه است؟

جواب) با زدن آیتم جدید با کد غیر فهرست بها، پنجره ای نمایان می شود که به صورت پیش فرض چک باکس مربوطه به ستاره دار آن فعال می باشد.

می توانید تیک مربوطه به ستاره دار را برداشته و گزینه فاکتوری را تیک بزنید.

۸- مفهوم و کاربرد کد مرتبط در قسمت پایین فرم ریزمتره، خلاصه متره و یا برگه مالی چه می باشد؟

جواب) کدهای مرتبط در واقع همان آیتمهای کسر بها یا اضافه بهای تعریف شده برای یک شماره آیتم خاص می باشد.

کدهای مرتبط لیست شده برای یک آیتم، شامل برخی از کدهای تعریف شده فهرست بها و کدهای مجازی می باشند که طبق شرح فصل آن آیتم ساخته و در نرم افزار گنجانده شده است.

با انتخاب هر آیتم در پروژه اضافه می شود چنانچه آن آیتم شامل کد مرتبط باشد در بخش مربوطه لیست می شوند و شما می توانید هر کدام از کدهای مرتبطی که به آن آیتم تعلق می گیرد را با استفاده از کلیک راست روی آن یا با زدن آیکون فلش کناری، به آیتمهای پروژه خود اضافه نمایید.

۹- منظور از عنوان مبنای قرارداد در بخش مشخصات آیتم چه می باشد و در چه مواقعی می تواند کاربرد داشته باشد؟

جواب) عنوان مبنای قرارداد معمولاً آیتمهای ستاره داری هستند که در برآورد دیده شده اند و با آنها مانند آیتمهای عادی فهرست بها برخورد می شود یعنی همان ضرایب عادی به آنها تعلق می گیرد.

چنانچه چک باکس مربوط به مبنای قرارداد را برای یک آیتم ستاره دار تیک بزنید در آن صورت مبلغ آن آیتم ستاره دار، در فرم فصول در ستون فهرست بها لحاظ می شود و به مبلغ ستون ستاره دار اضافه نخواهد شد.

۱۰- مفهوم و کاربرد موقعیت ها و ضرایب مربوط به آن چیست؟

جواب) مفهوم موقعیت در فرم ریزمتره دیده شده است و منظور از موقعیت، یک نوع دسته بندی از قفل مکانی و یا هر نوع دسته بندی منطقی دیگر می تواند باشد.

مثلاً اگر بخواهید آیتمهای مربوط به ساختمان را با محوطه در ریزمتره به تفکیک داشته باشید می توانید دو موقعیت با این عناوین بسازید و آیتمهای هر موقعیت را جداگانه در دسته خودش وارد کنید.

همچنین می توانید برای هر موقعیت ضریبی را تعریف کنید. در نهایت این ضریب در مقدار همه آیتمهای آن موقعیت اعمال می شود و عملکرد ضریب آن نیز در فرم خلاصه متره مشاهده می شود.

۱۱-چگونه می توان از آیتم های ستاره دار تعریف شده در یک پروژه درسایر پروژه ها استفاده کرد؟

جواب) برای استفاده از آیتم های ستاره دار یک پروژه یکی از روشها، کپی آیتم های ستاره دار ازطریق کلیک راست و دریافت آنها در پروژه مقصد می باشد .

روش دیگر انجام این عمل ارسال آیتم ستاره دار تعریف شده از پروژه مبدا به فهرست پایه می باشد، جهت ارسال آیتم های ستاره دار پروژه به پایه بر روی آیتم ستاره دار کلیک راست کنید و گزینه ارسال آیتم به پایه انتخاب نمایید.

۱۲- چگونه می توان قیمت آیتمی که جز فهرست بهای پایه بوده و دچار تغییرات شده است را از فهرست پایه بروز کرد؟

جواب ) برای این منظور ردیف آیتم مورد نظر را انتخاب نموده و پس از کلیک راست گزینه بروزآوری آیتم از پایه را انتخاب کنید.

۱۳- ارسال آیتم ستاره دار به فهرست پایه به چه صورت است ؟

جواب ) بر روی ردیف مورد نظر در فرم ریزمتره کلیک راست کرده و گزینه ارسال به پایه را انتخاب کنید.

۱۴- چگونه می توان تقریب هر یک از ابعاد شامل طول، عرض و ارتفاع را تغییر داد؟

جواب ) برای اعمال تغییر باید از آیکون تقریب موجود در نوار ابزار نرم افزار تکسا استفاده و تقریب های هر فرم را مشخص نمایید.

فیلترینگ گزارش ها

تصویر Learning-how-to-work-with-a-computer-screen-1936

با توجه به موارد عنوان شده ،در گزارش ها فرم ریزمتره می توان به نکات زیر اشاره نمود

توسط آپشن “شرح آیتم – مختصر یا مشروح” می توانید تعیین کنید که شرح آیتم ها به صورت مشروح باشد یا مختصر.

در این فرم می توانید آیتم های عادی، ستاره دار و فاکتوری را برای گزارشگیری انتخاب کنید.

در نهایت می توانید با تعیین موقعیت های دلخواهتان، در آیتم های ریزمتره گزارشگیری کنید.

ثبت نظر
ریفریش کنید!
نظرات کاربران (۰ مورد)

هیچ نظری ثبت نشده است